Božena Končić Badurina — Od kontrade do kontrade


30. travanj 2022.
Kaštel Morosini-Grimani (dvorište), 19 h
SvetvinčenatZadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje projekta koji je umjetnica Božena Končić Badurina realizirala u sklopu umjetničkog programa “Naprijed Avanti!” u organizaciji Avanti! Centra avangardi kojim se vizualne umjetnice i umjetnici potiču na ostvarenje novih projekata kao rezultata boravka i umjetničkog istraživanja provedenog u Savičenti. Na druženju ćete imati priliku susresti se s umjetnicom, sudionicima te organizatorima projekta.

“Od kontrade do kontrade” umjetnička je akcija koju je Božena Končić Badurina izvela kao zajednički rad s mještanima Svetvinčenta. U ostvarenju svoje zamisli umjetnica se poslužila strategijom neposredne suradnje s mještanima pri čemu su joj oni povjerili dio svoje privatnosti ispričane u kontekstu urbaniteta mjesta, arhitektonskih ili emotivnih toponima za koje su vezani osobnim uspomenama ili pak aktualnim životnim razlozima. Njihovi su iskazi sada dostupni u grafičkoj mapi, ali i putem web stranice, te su namijenjeni sumještanima, znancima i prijateljima kao i svim dobronamjernim posjetiteljima Svetvinčenta, a priča o mjestu i njegovim ljudima umjetničin je prilog ispisivanju drugačije, neformalne povijesti mjesta iz perspektive nevidljivih (skrivenih) životnih sudbina koje službena povijest najčešće zanemaruje.

Rezultat ove umjetničke akcije održane u listopadu 2021. je grafička mapa, oblikovana u suradnji s grafičkim dizajnerom Janom Pavlovićem, koja sadrži sedam različitih listova otisnutih tehnikom riso tiska, s prikazom šetnji i razgovora s mještanima, i biti će dostupna na predstavljanju projekta. Također, predstavit ćemo i digitalnu verziju “Od kontrade do kontrade” nastalu u suradnji s programerom Nikolom Greinerom, a koja će putem dvojezične web stranice biti dostupna i širokoj javnosti.

Posebno se zahvaljujemo sudionicima, a to su Dario Bančić, Marija Cvitković Nadenić, Jasna Galant, Milan Japundžić Mile, Irene Matijaš, Bartol Pekica i Egidio Sirotić Điđi.

Veselimo se vašem dolasku!


“Kao njihova suputnica na svakodnevnom rutinskom kretanju kontradama Svetvinčenta od domova do svakodnevnih odredišta, dućana, posla, kafića, škole, igrališta ili šume, umjetnica je pratila i bilježila životne priče i anegdote koje su izvirale putem. Gotovo neprisutna, zanemarujući vlastitu percepciju i doživljaj, otvorila je prostor sugovornicima i bilježila različite poglede na Svetvinčenat kako za one koji mjesto tek upoznaju, ali drugačijeg i za one čiji je to životni prostor, da ga dožive, osjete i zapamte na drugačiji način.” (iz teksta Maše Milovac i Tihomira Milovca)

Predstavljanje projekta “Od kontrade do kontrade” održat će se kao dio kulturno-turističkog progama “Noć tvrđava”, koja se 29. i 30. travnja održava na utvrđenim spomenicima kulture (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Kao dio programa, već od 17:00h možete sudjelovati u tematskoj turi “Život mještana u Srednjem vijeku“, a od 10:00 — 16:00h pogledati u povijest Savičente kroz oči multimedijalne izložbe.