30. travanj 2022.
Kaštel Morosini-Grimani (dvorište), 19 h
Svetvinčenat


Božena Končić Badurina — Od kontrade do kontrade
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje projekta koji je umjetnica Božena Končić Badurina realizirala u sklopu umjetničkog programa “Naprijed Avanti!” u organizaciji Avanti! Centra avangardi kojim se vizualne umjetnice i umjetnici potiču na ostvarenje novih projekata kao rezultata boravka i umjetničkog istraživanja provedenog u Savičenti. Na druženju ćete imati priliku susresti se s umjetnicom, sudionicima te organizatorima projekta.

“Od kontrade do kontrade” umjetnička je akcija koju je Božena Končić Badurina izvela kao zajednički rad s mještanima Svetvinčenta. U ostvarenju svoje zamisli umjetnica se poslužila strategijom neposredne suradnje s mještanima pri čemu su joj oni povjerili dio svoje privatnosti ispričane u kontekstu urbaniteta mjesta, arhitektonskih ili emotivnih toponima za koje su vezani osobnim uspomenama ili pak aktualnim životnim razlozima. Njihovi su iskazi sada dostupni u grafičkoj mapi, ali i putem web stranice, te su namijenjeni sumještanima, znancima i prijateljima kao i svim dobronamjernim posjetiteljima Svetvinčenta, a priča o mjestu i njegovim ljudima umjetničin je prilog ispisivanju drugačije, neformalne povijesti mjesta iz perspektive nevidljivih (skrivenih) životnih sudbina koje službena povijest najčešće zanemaruje.

Rezultat ove umjetničke akcije održane u listopadu 2021. je grafička mapa, oblikovana u suradnji s grafičkim dizajnerom Janom Pavlovićem, koja sadrži sedam različitih listova otisnutih tehnikom riso tiska, s prikazom šetnji i razgovora s mještanima, i biti će dostupna na predstavljanju projekta. Također, predstavit ćemo i digitalnu verziju “Od kontrade do kontrade” nastalu u suradnji s programerom Nikolom Greinerom, a koja će putem dvojezične web stranice biti dostupna i širokoj javnosti.

Posebno se zahvaljujemo sudionicima, a to su Dario Bančić, Marija Cvitković Nadenić, Jasna Galant, Milan Japundžić Mile, Irene Matijaš, Bartol Pekica i Egidio Sirotić Điđi.

Veselimo se vašem dolasku!“Kao njihova suputnica na svakodnevnom rutinskom kretanju kontradama Svetvinčenta od domova do svakodnevnih odredišta, dućana, posla, kafića, škole, igrališta ili šume, umjetnica je pratila i bilježila životne priče i anegdote koje su izvirale putem. Gotovo neprisutna, zanemarujući vlastitu percepciju i doživljaj, otvorila je prostor sugovornicima i bilježila različite poglede na Svetvinčenat kako za one koji mjesto tek upoznaju, ali drugačijeg i za one čiji je to životni prostor, da ga dožive, osjete i zapamte na drugačiji način.”
(iz teksta Maše Milovac i Tihomira Milovca)

Predstavljanje projekta “Od kontrade do kontrade” održat će se kao dio kulturno-turističkog progama “Noć tvrđava”, koja se 29. i 30. travnja održava na utvrđenim spomenicima kulture (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Kao dio programa, već od 17:00h možete sudjelovati u tematskoj turi “Život mještana u Srednjem vijeku“, a od 10:00 — 16:00h pogledati u povijest Savičente kroz oči multimedijalne izložbe.
Next ︎

Facebook      Instagram