Weekend utopiaProjekt Weekend Utopia u Svetvinčentu | Susret umjetnika Marka Lulića, ravnatelja muzeja skulptura Glaskasten Marl Georga Elbena i članova udruge Avanti! u Svetvinčentu u kolovozu 2018.


Ovaj projekt predstavlja jednu od faza formiranja Centra u kojima primijenjujemo postupak prevođenja jezika i metoda iz povijesnih avangardnih paradigmi u suvremenost tražeći nove oblike njihove primjene. Prevođenjem povijesnih elemenata kulture i umjetnosti, u slučaju umjetnika Marka Lulića i njegovog rada Lulić House No1., citata modernističke arhitekture sredine prošlog stoljeća, razvija se dijalog s renesansnom arhitekturom i urbanizmom mjesta Svetvinčenat te njegovim prirodnim okolišem. Umjetnički alat prevođenja, stanovito čitanje s razumijevanjem osigurava bolje prihvaćanje prošlog u sadašnjem kulturnom okruženju te omogućava postavljanje široke platforme za razvoj kreativnih procesa nadilazeći stereotipna ograničenja i konvencionalno razumijevanje kulturnog polja i njegovog utjecaja na sadašnjost, na društvenu, kulturnu i političku stvarnost.Prezentacija i sastanak u Galeriji P74, Ljubljana, Slovenija, 2018.


Na ovom projektu započela je i suradnja s Centrom za suvremenu umjetnost <rotor> (Graz, Austrija), P74 Galerijom (Ljubljana, Slovenija) te galerijom Trieste Contemporanea (Trst, Italija) konkretno međusobnom razmjenom iskustava na primjeru rada na umjetničkom projektu austrijskog umjetnika Marka Lulića odnosno realizacijom javne, participativne i višenamjenske instalacije Lulić House No1 (Weekend Utopia, kasnije Portali Savičenta), umjetničkog djela u funkciji najave budućeg prostora umjetničkog centra.

U sklopu ovog projekta, umjetnik Marko Lulić posjetio je Svetvinčenat po prvi put te održao radne sastanke s umjetničkim vodstvom udruge Avanti! kao i predstavnicima partnera i lokalne zajednice na temu infrastrukturnih mogućnosti, okvira djelovanja te rasporeda daljnjih aktivnosti. Važan dio projekta je i razvoj mreže potencijalnih budućih suradnika udruge Avanti! (Avanti! Poligon) čemu je doprinijelo predstavljanje u partnerskim organizacijama Ljubljani, u Galeriji P74, u Grazu u Centru za suvremenu umjetnost <rotor>, u formi okruglog stola kojemu su prisustvovali umjetnički ravnatelji, kustosi, kulturni djelatnici te drugi umjetnici programski vezani za organizaciju.


Prezentacija i sastanak u Centru za suvremenu umjetnost <rotor>, Graz, Austrija, 2018.

Next ︎

Facebook      Instagram